onsdag 20 maj 2015

Öl i Nové město


Jag började med lite frukost. Därefter spårvagn till centralare delar av Prag för lite turfande. Owemannen var helt ur slag och låg kvar på båten.
Riktigt varmt var det. En Gambrinus 11° excelent (som väl inte riktigt levde upp till namnet) svalkade lite på ''berget'' Petříns sluttning. Utsikten var inte att leka med.

Tiden började bli knapp, så jag fick ta en taxi till O2 Arena där så småningom Owe mötte upp.
Jag tog en Krušovice Světlé 10° i ''Fanzone'' i väntan på honom.
Sverige mötte denna dag Österrike i hockeyVM. Vi hade inga biljetter till matchen som sedan länge var utsåld men lyckades få tag på ''nosebleed seats'' på svart börsen för 1000:- tjeckiska (cirka340:-)/styck (face value 190:-...).

Jag tog en Staropramen Nealko och en korv i ena pausen.
Efter matchen som Sverige vann programenligt med 6-1 tog vi taxi tilbaka till båten och vilade upp oss lite.

En snabb blund senare tog vi spårvagnen till stadsdelen Nové Město (nya stan) och bryggeripuben Pivovarský dům. Sist vi var i stan kom vi inte in för de inte hade ett tillräckligt stort bord för hela vårt sällskap. Nu var vi ju bara två, så det var lungt. Mer en restaurang än en pub. Ganska turistigt och stort. Jag gick igenom deras sortiment beståendes av: Světlý, Tmavý, Kávové, Višňové, Banánové och Kopřivové.
Verkligen ''hit 'n miss'' när det gäller ölen här. Tex Pilsnern var väldigt fin medan bananölet var ett riktigt missfoster.

Det hade blivit hög tid för mat och vi drog oss norrut. Det var svårt att hitta det hak som söktes pga ''kreativ numrering av husen'' så vi nöjde oss med en superturistig restaurant vid namn Svejk. Jag tog bara en förrätt.
Varsin Fénix från Plzensky Prazdroj (Urquellbryggeriet) fick duga till. Lite överraskande en wit.

Vi bestämde oss för att leta lite till efter bryggeripuben Pražský most u valsů som egentligen var målet för vår vandring. Till slut uppenbarade det sig. Det var värt mödan. Billig, bra öl och mat (någon rustik kötträtt) som var så god att man inte visste vart man skulle ta vägen. Tjeckien i ett nötskal helt enkelt. Dock var det lite turistigt. Bärsen var Svetlý 12°, Tmavé 12° och Skalák Tmavé 13° från Rohozec.
Stängingsdags, inte bara här utan för alla vettiga pubar i området så vi gick i regnet och tog närmsta spårvagn ''hem''.

söndag 17 maj 2015

Öl i Žižkov

Owe och jag möttes upp på Arlanda, det var nämligen dags för en liten resa.
Lite överraskade såg vi Amarcord Bionda stå på en hylla på ett cafe. En varsin fick vi i oss innan det var dags att bege sig till gaten. Det satt fint.Ett par timmar senare landade vi i Prag och tog direkt en taxi till båten vi skulle bo på.

Vi slängde bara av väskorna i rummet/hytten innan ytterligare en bulle togs till butiken Pivotéka beergeek som inte fanns sist jag var i stan. En liten bar fanns att dricka vid också.
Under tiden vi handlade delades följande inhemska brygder: Všerad Polotmavý lezak, Clock Hektor 10° Světlé výčepní, Matuška Tmavý, Mazák Galaxy 11° och Koutske Tmavý 14° från Kout na sumavě.
Alla ölen var från relativt nya tjeckiska bryggerier. Vi var mycket positivt överraskade över hur hög klass det var på dem även om vissa av dem kom i plastflaskor... Döm inte ölen efter flaskan tydligen.

Inte långt därifrån ligger det utmärkta och även det relativt nyöppnade Beergeek bar som vad jag förstår har samma ägare. Vi träffade ett trevligt tyskt/taiwanesiskt par här som vi satt och snackade med några timmar. Ölen här var: Lucky bastard Blond, Zajíc Polotmavý Ležák från Kynšperský, Prager laffe ESB, Čaroděj (brown) Ale från Matuška och slutligen Friends with benefits från To öl (för övrigt galenskap att åka ända till Prag för att dricka dansk öl).
En mycket kul kväll avslutades med taxi tillbaka till båten.

fredag 15 maj 2015

Den oändliga provningen del VII-Suröl

Många sura godsaker serverades en eftermiddag för ett par veckor sedan.

Goose island Lolita '11    7 poäng
Rodenbach Caractère rouge    7 poäng
Mad Sur            7 poäng
Loverbeer D’uvabeer    6 poäng
Ichtegem's Grand crü'12    3 poäng
Rodenbach Vintage '12    3 poäng
New belgium La folie    3 poäng
Almanac Dark pumpkin    3 poäng
Hof ten dormaal ZVT    1 poäng
Mad salt            0 poäng

Riktigt svårt att bedöma då det var så mycket bra. Lolitan var nog värd sina £17.

söndag 10 maj 2015

Vuxna män gör saker tillsammans

Jag satt en lördag förra månaden hemma hos Tom. Vi delade på en hel bunt öl, nämligen: dubbelbocken Muflonator från Beer hunters; nästan svart med sparsam men maltig arom. Snäll och välbalanserad med mycket kolsyra. Betyg 75/100
APAn Ananasfeber från Brewski; halmgul med mycket tropisk frukt i aromen. Luktar grymt gott. Fruktig med bra beska. Mycket god. Betyg 81/100
Barley winen Highway to ale från Beer valley; orangeaktig med tydliga fat-toner i aromen. Denna flaska har nog några år på nacken. Smakar väldigt mycket fat och allmänt lagrat. Ser dock ingenstans att den legat på något speciellt. jag kan tänka mig att den var amerikansk till stilen när ölet var färskt, men att humlen har klingat an med tiden och att det numera smakar mer brittiskt. Bra balans. Betyg 87/100
Rye-on-rye från Boulevard; Nyligen omklassificerad från speciality grain till ASA. Någonstans mellen rubin och bärnsten i färgen. Luktar vinfat men än rågwhiskey som det står på flaskan. Fantastisk. Bästa speciality grain jag druckit. Smakar väldigt mycket fat. Riktigt grym. Synd man inte köpte fler. 185 kr/liter är inte så farligt för denna gudadryck. Betyg 93/100
Bittern Ruby tuesday från Boggart; bärnstensfärgad och luktar som en bitter brukar, m a o inte så mycket. Lite träig med någon bismak. Sämsta jag druckit från detta annars så bra manchesterbrygeri som kan så mycket bättre. Betyg 36/100
Barley winen Old conundrum On wood från Fiftyfifty; brun/rubinfärgad med mycket fat-toner både i arom och smak. Helt utsökt. Betyg 91/100
Barley winen One från Beer studio; rubinfärgad med överraskande brödig arom. Sträv och allmänt ''nasty''. Blir antagligen bättre om några år. Betyg 44/100
St. vincents Dubbel från Captain lawrence; brunaktig med vinös arom. Ful etikett på denna mycket goda och vinösa dubbel. Betyg 92/100
Orkade inte skriva något om Triple exultation från Eel river, Dulcis succubus från det för mig okända quebecbryggeriet Le trou du diable och slutligen Banyuls blizzard från Mohawk.

Jag är ingen öldomare men har ändå försökt ta viss hänsyn till ölens stil. Tex. har jag lite högre krav på en SvartIPA än en schwartzbier.