fredag 30 oktober 2009

Best year ever!

Det är visserligen några månader kvar på året, men tyvärr är det färdigrest för i år.



Stad, Bättre eller sämre än väntat, Skulle jag åka tillbaka?
Paris Mycket sämre Ha!
Toulouse Bättre Nej
Birmingham Något bättre När?!
Cheltenham Något sämre Nope
Helsingfors Som väntat Ja
Göteborg Man vet vad man får Jappski
Helsingborg Ganska mycket bättre Absolut
Köpenhamn Damn you söndagsstängt! Ja...
Portland Guld som alltid Så klart
King of prussia Mycket bättre Faktiskt
Columbus Jättemycket bättre Jajamensan
Indianapolis Marginellt sämre Antagligen
New York Ungefär som väntat Jo

Årets resmål: Portland



Årets rövhål: Hagerstown,Maryland. Motivation: Det skulle finnas ett par schyssta krogar, den ena var i själva verket en spritbutik, den andra hade slut på de få exotiska öl som skulle finnas där.
Det fanns väl öl i någon spritbutik att roa sig med? Det enda som fanns som ej var underjäst och ljust var Heineken dark...



Årets öl: Proper job från St. Austell, Wye valley HPA, Three floyds Dark lord, Rogue-Jorgen ale, Flying dog Wild dog barrel-aged gonzo, Herslev Pale ale, Beer here Fat cat, Southern Tier Hoppe, Goose Island Bourbon County Stout '08, Alesmith Yulesmith, Bush de nuits. Antagligen har jag glömt någon.



Årets värsta öl: Leinenkugels Honey weiss



Årets pub: Bobs bar, Columbus




Årets provning: Den HÄR


2007


2008

torsdag 29 oktober 2009

Öl i Sundbyberg

Jag och Fananen träffades på Biskopen i Sumpan innan matchen för att inmundiga något värmande inför matchen vi skulle gå på. Farsan dök även upp och tog ett par kalla.
Först något mer törstsläckande än värmande; Tokens biljardbira från Ölands. Mig veterligen första gången Morgan kommersiellt har bryggt lager. Tom och undertecknad gissade på special bitter eller liknande, men enligt Rate beer alltså en dunkel. Bryggeriets karaktäristiska hussmak finns där (trots att man antagligen använt en annan jäst än vanligt), lite väl kolsyrad för min smak. Något tunn. Gårdsbryggeriet kan mycket bättre än så här. Man skall nog hålla sig till att brygga ale. En god hamburgertallrik gjorde den sällskap.
Mer tyskinspirerat i form av Eggenberg Doppelbock. Bryggeriet som är mest känt för att man (numera) brygger Samichlaus. Djupt rubinfärgad, arom av alkohol och malt, fyllig, toner av choklad, ganska lik oven nämnda Samichlaus, något spritig i eftersmaken. Ett öl att avnjuta framför en öppen brasa i en läderfotölj en kall vinterkväll!
Slutligen en humlebomb på burk, Gordon ale från Oskar blues (så klart); ljuvlig humlearom, väldigt besk, lite väl myket tanniner för at leva upp till doften, men absolut en bra DIPA.
Mer ölande än så hanns inte med innan matchen (som slutade på ett tillfredställande sätt).
Efteråt åkte Stefan, jag och Knutte till Vega där förutom torr revbensspjäll även en flaska Sofiero Lättöl intogs. Smakade som vilken massproducerad lättöl som helst.

Månaden's bolag oktober'09

I lugnet före stormen (julsläpp,mm.) har man i Farsta kunnat gå i lugn och ro och plockat på sig diverse ''Oktoberfestöl'' och annat man prioriterat bort tidigare. Dessutom har jag inte särskilt långt dit.

lördag 10 oktober 2009

Provning


Sex herrar i sina värsta år hade i går samlats hemma hos mig för att prova en del öl, bla Johan och Fajanen.
Vi inledde med en högst ovetenskaplig ''stout-''provning.
Amager Fru Frederiksen 11 poäng
Left hand Oakaged imperial stout 7 poäng
Murphys stout 3.5% 0 poäng
En överraskande seger för ''frun'' inte så brutal som Left hand. Fyllig, relativt lättdrucken, bra balans, mycket rostat. Synd att man missade''herrn''.

IPA var nästa öltyp att plöja igenom.
Lagunitas Maximus 25 poäng
Sierra Nevada Torpedo extra IPA 18 poäng
Goose island IPA 17 poäng
Victory Hopdevil 11 poäng
Abita Jockamo IPA 10 poäng
Blue point Hoptical illusion 9 poäng
En hel del humlebomber. Goose island tyckte jag personligen smakade lite gammalt. Pinfärsk hade den garanterat fått fler poäng.

Slutligen belgian strong ale:
Urthel Hop-it 27 poäng
Baladin Elixir 22 poäng
Baladin Super 16 poäng
Dogfish head Raison d etre 16 poäng
St Landelin Mythique 9 poäng
Ultrabrune 0 poäng
Åter igen en infekterad (antar jag) flaska Ultrabrune! I övrigt har Elixiren utvecklats bra på det knappa året jag haft den i min ägo. Urthel var fantastiskt bra i mitt tycke. Ska se om man kan få tag på de andra Urthelölen som kom på bolaget för ett tag sedan.
Eftersom det var ganska mycket stark öl var det vissa besökare som blev väldigt ''glada i hatten''. Antar att samma hatt kändes ganska tung i dag...

För övrigt var jag och inhandlade ett par flaskor Zeitgeist i tisdags på bolaget i byn där jag bor.
På butikens skyltfönster finns texten ''ÅRETS BUTIK
I SYSYEMBOLAGET''. Jag är väldigt nyfiken på kriterierna. Inte kan det ha något med ölsortiment att göra i alla fall...

söndag 4 oktober 2009

Helkväll på Monk's

På grund av Monks amerikanska gästspel blev det i går en långsittning där, med Elmik, Majsan, musslor och allt.
Eftermiddagen inleddes med en Kalamazoo stout från Bells, kolsvart, inte mycket arom, huvudsakligen bränd smak med en ton av lösningsmedel, lång eftersmak av välrostad malt.
Mer från samma bryggeri; Third coast beer och Pale ale. De flesta av mina anteckningar tycks dock ha försvunnit. Vidare dracks Breckenridge Oatmeal stout, Ska True blonde dubbel; knappast en dubbel smakade mer vetebock än någonting annat. 100:- för 65 cl 8%:ig öl var ett rätt bra pris, men å andra sidan var det inte särskilt gott. Mer Ska i form av Pinstripe red ale; underlig arom och en sötaktig smak. Ingen höjdare.
Efter Buster nut brown fick jag nog av det bryggeriet, mer röd än brun med en träig arom, mycket kolsyra, någon enstaka grön kotte kanske har ramlat ned i brygden. Alldeles för snäll.
Capital island Wheat; Luktar och smakar fulöl,någon ton av vete. Wheat ale in all it's glory...
Crooked tree IPA från Dark horse,
Orange blossom cream ale från Buffalo Bill; en riktig apelsinbomb, inte så gott som det låter.
Slutligen Capital Bavarian lager.

Monk's ska ju öppna ännu ett cafe, denna gång på Bryggargatan,bara ett kvarter från Hörnan. Varför ännu en i City? Varför inte till exempel Gärdet som så vitt jag vet är ett svart hål när det gäller öl.

Så på ett par Weedsavsnitt i dag. Andy hade en riktigt cool stonetröja på sig.