fredag 30 januari 2009

SCHWEDEN

Ett gäng småflaskor inhandlades på Regeringsgatan i går.
Jag var så pass tidigt ute så Monks hade inte öppnat. Det fick bli Bishop arms på Vasagatan istället.
Det var väl ett halvår sedan man var där och mycket nytt fanns att inmundiga. T ex.Oppigårds Pale ale. Ett mycket gott exempel på en pale ale av något slag.
Marjut och Virpi dök också upp och drack lite fatöl.Oppigårds Single hop ale fanns också på fat, bra men underlig, en distinkt smak av chorizo(!). Skulle säkert passa jättebra till en dylik. Brygd på styrian goldings tydligen. Man hade nog fått mer ''djup''/komplexitet om man använt flera sorter.
Nynäs hade också en nyhet på fat; Ekholmen ekologiska ale(grammatik?). Inte det bästa de bryggt. Men den smakar verkligen Nynäs, antar att denna jäst används i fler av deras öl. Överraskande maltig. Jag föredrar dock Oppigårds Pale ale.

Är det min inbillning, eller har inte Oppigårds öl blivit bättre de senaste åren, framför allt deras ''nyare'' produkter?

onsdag 21 januari 2009

Månaden's bolag,januari'09

Det här börjar bli enformigt. Regeringsgatan vinner igen.
Hädan efter kommer denna utmärkelse bara att ''delas ut'' om någon annan butik skulle råka vara bättre någon månad. Men det lär väl dröja...

fredag 16 januari 2009

Lillsöndag

Eftersom man var och brände ett ansenligt belopp på svart öl på Regeringsgatan i går (Winter-time samt Hel&verdoemenis) blev det även ett sedvänligt besök på Monks där Marjut dök upp och sällskapade lite.
Kanske den bisarraste komersiella öl jag druckit fanns på fat, självklart deras egen. Asterix & Obelix. Den såg verkligen osmaklig ut; som ett glas O'boy fast man har haft vatten i istället för mjölk. Aromen kommer jag inte ihåg, men den smakade olikt all annan öl. Damen i sällskapet tyckte det påminde om radler. Kryddig så det förslår, ganska söt. Mycket underlig, men det smakar inte illa. Hade inte gissat att det var öl om jag inte vetat.
Ett par flaskor bitter från Joseph Holt blev det också. Ingen av dem särskillt god men 1849 smakade nog något bättre än Touchwood som hade någon obehaglig träig ton. Därav namnet antagligen.

En bok inhandlades även för den hutlösa summan 250:-. Sveriges ölkrogar. Stöpt i samma form som ''Sveriges ölbryggerier'', men med andra författare. Generellt bra, välskriven och smårolig. Varje Bishop arms avhandlas inte för sig, utan hela kedjan får en sammanfattning. Ett plus är att en del krogar får en del kritik, det känns mer sakligt så. Så långt allt väl, meen jag måste få gnälla lite också. Varför är ställen som kvarnen, Saddle&sabre och Pelikan med när ställen som Dahlberg's, 137:an och Flying scotsman i Göteborg ej finns representerade frågar man sig...
Men boken är väl ändå ett måste antar jag. Sverige's GBG... fast utan öl/bryggerilistan.

söndag 11 januari 2009

Le ilot de roi

I går var jag för första gången på Främjarna's månadsmöte. Cirka 20 personer samlades på Macinlay's för en öl innan vi gick vidare till ''Löwen''.
Där hölls en blindprovning av Weltenburgeröl.Pils,Anno 1050,Barock Dunkel&Asam bock.Dunkeln&1050hade jag druckit tidigare,men pilsnerns blotta existens var för mig helt okänd.Allihop smakade dock bra,även om vi blev serverade i saftglas(!).
Efteråt tog jag ännu en öl från detta''trevliga''bryggeri;Winter-traum,som funnits i det skånska beställningssortimentet sedan många år.Även detta var en välsmakande brygd,något bättre än1050.Stor,ståtlig skumkrona,inte så maltig som man skulle kunna tro.
Det låg även gamla öllistor runtom i lokalen från deras''festival''som brukar äga rum lite senare på vintrarna.En festival som jag fnyst åt när folk har uppmärksammat mig på dess existens.Det skulle man inte gjort tydligen,där fanns en del ölsorter som ej hade passerat min strupe.Kanske skulle vara läge för ett besök om någon månad.

Tittar på''tv''

Har denna vecka ''plöjt'' igenom tvserien The beerhunter. Rent och skärt guld
. Det är när man ser det här man verkligen förstår Michael Jacksons storhet.
Med tanke på att serien har tjugo år på nacken var väl inte förväntningaran på topp.
När första avsnittet beskådades satt jag i godan ro intet ont anandes och drack en jäst maltdryck i ett Chimay-glas. Och vad får man se i vinjetten? Jo, MJ sitter och dricker ur ett exakt likadant glas!
En annan sak om vinjetten är att man får se en massa öl och det är någon musik, men så fort programledaren kommer i bild går melodin över i klezmeraktig musik. Är detta för att Michael Jacksons farsa var jude?
Antagligen är det bara jag som överanalyserar.
I serien får vi bl a. följa med till Anchor, Bamberg, trappistkloster, GBBF, ''Tjeckoslovakien'' och Lembeek.
Sjukt bra är det i alla fall och jag kommer gång på gång på mig själv med att bara sitta och le. Misstänker dock att en del av bryggerierna han besöker är nerlagda i dag.

Appropå ingenting,tycker du att ditt lokala bolags sortiment känns lite ''sådär''? Kolla då in den HÄR ''lilla'' butiken.

söndag 4 januari 2009

Öl i Södertälje

Vi tog bussen till Flempan för vidare färd ner till ''Kringlan'' med tåg. Målet för utflykten i svinkylan var puben 137:an belägen ett par hundra meter från Södertälje centrum station. Ett riktigt mysigt ställe med en diger öllista skulle det visa sig.
Ett för mig oprovat svenskt bryggeri skulle avsmakas; Södertelge premium från Mälarbryggeriet (Eskilstuna). Som väntat var det en väldigt tråkig ljus lager.
Betydligt mer spännande var Good times från Williams (Skottland). Något slags ljus ale med fläder. Jag är alltid svag för brygder med denna växt som ingrediens. Ganska söt, med en hel del citrustoner. Flädern smälter bra in med den måttliga beskan. Uppfriskande, skulle antagligen gjort sig ännu bättre om ett halvår på uteserveringen.

Har aldrig druckit öl från Israel förut. Det ljusa lagerölet Maccabee från bryggeriet Tempo i sin gröna flaska skulle råda bot på detta. Hur skunkig som helst. Årets värsta öl så här långt.
Ett STENKAST från det bryggs ligger antagligen det palestinska bryggeriet (!) Taybeh vars öl Golden fanns att tillgå. Överjäst tydligen, påträngande sötaktig citrussmak. Brun flaska. Annars hade den nog också varit helt förstörd.
WPA från Wentworth; Inte så bra som Good times, men bättre än Taybeh. Obefintligt skum. Äppelsmak som blir allt tydligare när den värms upp. Skön efterbeska.
Slutligen Antares Porter; Ganska chokladig, både i arom och smak. ''Sådär''.
Öllistan var VÄLDIGT lik den som finns på Monks om än något mindre. Men ett mycket mysigare ställe. Bra service och trevlig personal. Det var absolut värt resan och jag kan rekommendera ett besök.

fredag 2 januari 2009

Everyone's a winner!

I förrgår eftermiddags hade vi en saisonprovning i hemmet's lugna vrå.
Le merle från North coast, Cuvée Angélique och Saison d'erpe-mere. Båda från Glazen toren(glasdörren?).Alla öl smakade bra men var ganska olika i karaktär.Som så många gånger förr gick panelen's åsikter vitt isär vilket ledde till att samtliga brygder tilldelades tre poäng.
Jag ser redan fram mot nästa gång.Någon slags provning borde man kunna skrapa ihop till innan vintern rasat ut.

Förra månaden's omröstning slutade med seger för Helsingfors.Jag lovar inget,men det är ingen omöjlighet att det finska hufvudstaden hemsöks under året.