tisdag 29 januari 2008

Bryggeripub i City!

Igår var jag efter jobbet i stan för att inhandla Ename Cuvée från Brouwerij Roman.Mest känt för sin tripel.Från det relativt utmärkta bolaget på Nybrogatan tog jag en långpromenad till Monk's.Där fanns bla en oerhört snygg flaska innehållandes Dithmarscher Dunkel.Tyvärr var inte innehållet lika''vackert''.Bara en ganska tråkig&ordinär dunkel.
Butcombe Gold,en bitter med härlig arom&en del''grapebeska''.Skulle gärna dricka flera en ljummen vårdag.
Personalen bekräftade ryktet om att det skulle börja bryggas i lokalen.Tillstånden var klar,nu var det bara bryggverket som skulle bli klart också.I slutet av maj tydligen.Men eftersom världen är befolkas av tidsoptimister blir det nog tidigast i sommar.
Alltså puben med för många öl för sitt eget bästa,snart med ännu fler...

På begäran-Den alternativa krogrundanII

080126: Vi började dagen med att bära och koppla in lagringskylen i nya lägenheten&ställa/lägga in all gammal öl där i.Sedan tog vi tåget till söder för att till att börja med gå på Black&brown där vi även åt.Sist jag åt där var det gott.Vet inte vad som har hänt.Till maten dracks en liten flaska Moritz från det spanska(Katalanska)bryggeriet med samma namn.Flaskan var brun,men den var ändå lite skunkig.Kanske inbillning.Ölet var dock inte så blaskigt som väntat,ljusgult,men med en del humle.Det fanns även ett öl med någon slags bajenreferens som jag natuligtvis inte kunde befatta mig med.
Istället gick vi upp till det närbelägna Bishop arms på Bellmansgatan där Bishops finger fanns på cask.Caskversionen liggerpå5%medan man på burk/flaska får hela5,4%.Har aldrig varit speciellt förtjust BhF men jag inbillade mig att den här var marginellt bättre.
London pride fanns också på cask.Även denna svagare(4,1%mot4,7%)än sin motsvarighet på flaska.Möjligen ännu bättre.En ganska ordinär,bättre-än-genomsnittet-bitter.
Ett nytt Bishop arms har öppnat på Folkungagatan av alla ställen.Det var ju tvunget att besökas.Det luktade som en ny bil därinne.Den vanliga BAs-inredningen med bisarra flasköppnare&ålderdomliga tavlor.Den tionde puben i kedjan jag besökte.Där serverades Ølfabrikken Cream-ale.Fruktig&ganska välhumlad för stilen.Riktigt bra.
Gjutarn's bästa bitter från Skebo lämnade inga bestående binnesbilder.
Vi tog tvåan till Norrmalmstorg&gick upp till Bull&Bear,som var precis som jag mindes det trots att jag inte varit där på flera år då jag jobbade på Östermalm.Kings county brown från Nørrebro som alltid levererar.Detta utmärkta danska bryggeri.Lite chokladig,med någon ton av någon nöt.Inte särskilt söt.
Stilla fnatt från Skebo.En av deras bättre.Välbalancerad som jag tycker english strong ales brukar vara.
Vi lämnade även detta hak för att medelst t-bana åka till Kungsholmen för att hemsöka Mackinley's.Smaklökarna åkte hem istället.Dom skulle tyvärr(?)precis stänga men en öl hanns i allafall med:
Sim-Ko(Närke)känd från TV.Dom hade även ett par andra brygder som jag inte ännu provat.Får väl återvända dit någon dag.

torsdag 24 januari 2008

Vad var det jag sa?

''The top 100 brewers in the world: 2008'' släpptes häromdagen och min spådom slog mycket riktigt in (se länk nedan).
Mest anmärkningsvärt är att förstaplatsen inte innehas av något amerikanskt bryggeri utan belgiska, relativt nystartade vad jag förstår, Struise. Har inte smakat något från dom än. Dom var ej ens med på listan förra året. Det måste varit en del år sedan en europeisk bryggare kunnat titulera världens bästa.
Sverige då? Nynäs åkte som befarat ut och ersattes mycket riktigt av Dugges som fick en hedervärd 55:eplats av världens alla tiotusentals (?) bryggerier.
Närke avancerar från 26:e till en 5:eplats och petar därmed ned Mikkeller till sjätte plats.
I övrigt avancerar Nøgne Ø 21 platser och hamnar på plats #23
USA som bryggarnation backar från 74 bryggerier på listan mot årets 70, medan samma siffror för Europa blir 18-26.
Några nya länder kom också med; Japan, Holland samt Skottland.
Man vet att man är en nörd när man blir upphetsad av sån't här.
http://olistockholm.blogspot.com/2007/08/in-sickness-or-in-health.html
www.ratebeer.com/Ratings/Beer/ShowBrewer.asp?BrewerID=9244
www.ratebeer.com/RateBeerBest/BestBrewers_012008.asp

söndag 6 januari 2008

Öl i Brandbergen

I går hade vi ölprovning hemma hos mig. Stilen var ''kryddöl''. Anchor Our special ale'07, Nögne ö Underlig jul samt Left hand Snowbound var uppställningen.
NÖUJ 6,5% var verkligen underlig. Någon söt krydda som påminde lite om tall smakade mest. Vartefter den värmdes upp kändes det allt mer att det var en Nögne ö-brygd.
AOSA 5,5% kryddas som bekant olika varje år. (Förra)Året's upplaga var som vanligt mycket bra.Inte bättre än'03:an dock.Skulle tro att ölet i grunden är en old ale,fast den är något för alkoholsvag för att vara helt stiltypisk.Välhumlad,lakritstoner&lite rök.
LHA:8,6väl dolda procent i detta välkryddade date-rape-öl.Enligt innehållsförteckningen finns bla.honung,apelsinskal,ingefära,klöver,kanel&kardemumma.Jag tycker ingen av dessa skiner igenom ordentligt,snarare tar ut varandra.Men gott var det!
Elmik's ranking:
1.LHA
2.AOSA
3.NÖUJ
Min ranking:
1.AOSA
2.LHA
3.NÖUJ

fredag 4 januari 2008

Nya Maltesen


Min sambo(snart)&jag har skrivit artikeln om Bamberg/Frankfurt/Stuttgart i Främjarnas medlemstidning, men det var bara hennes namn som stog med.En riktigt kul resa.

torsdag 3 januari 2008

Alternativ krogrunda.

Vi började uppe på Man in the moon som inte hade bevistats på många år. Där åt vi dagens och drack Tokens julefröjd från Ölands till. Inte nog med att maten inte smakade, jag fick dricka ett öl som smakade tobaksrök till dessutom. Den passade exeptionellt dåligt till maten, men så hade jag heller ingen aning om vad för typ av öl det var vid beställandet. Vi slutade äta och höll oss till det väsentliga:
Stiegl Weizengold, den österrikiska jättens hefeweizen. En typisk makrohefe.
Biere du Soleil från Achouffe. Någon slags lagrad belgisk ''mellanale'' som luktade ganska lovande, men som inte smakade särskillt mycket. Antagligen hade den ''peakat''.
Wilson stout från Van steenberge. Även denna från Cuveemenyn, en söt stout som antagligen också hade ''peakat''. Inte särskillt söt längre.
Nästa ställe att hemsöka var bolaget på Nybrogatan där ett gäng Shipyard Snowbound inhandlades.

Tunnelbanan till Gamla stan för att besöka Järnet som hade tagit in en massa Ommegangöl.
Jacobins Kriek från Bockor. Dagens höjdare. Lika söt och snäll som aromen skvallrar om. Inget för purister. 4,5%.
Weihenstephaner Pilsner, det sjätte ölet jag provar från detta bayerbryggeri och en av de sämre. Hade antagligen gillat den om dom hade struntat i att filtrera bärsen.
Ommegang Witte, en bra wit, men inte någon ny personlig favorit. Hade antagligen smakat bättre om ett halvår vid lite varmare väderlek.

Min svåger och hans flickvän anslöt och vi gick och fikade innan vi fortsatte vår färd söderut.
Nästa stopp var det för mig nya Östgötakällaren som av någon outgrundlig anledning fanns med på Främjarna's publista. En exotisk öl hade dom iallafall;Carib. Första öl jag druckit från Trinidad.Genomskinlig flaska,men inte så skunkig som man skulle kunna tro. Dock precis så blaskig som man skulle kunna tro.

Nästa stopp var Soldaten Svejk på samma gata.Inte så vansinnigt trångt som det brukar.
Skalak11%,en hygglig tjeckisk pilsener.Har aldrig ätit på Svejk.Borde göra det.Det luktade vansinnigt gott.

Till sist gick vi till Pet sounds bar. Jag har varit i skivaffären för säkert tio år sedan, men aldrig på baren. Det stank piss där. En del amerikanska mikrobrygder fanns att ta del av.T ex.Great divide Ridgeline amber ale.Vet inte vilken sorts humle som huvudsakligen används,men jag tycker inte om det.
Till sist Dead guy ale.Efter att ha konsulterat Rate beer såg jag att det var en Heller/helles bock. Varför kallar man en bock för ale? Hade man vetat att det var en lager (och därmed varit inställd på detta)hade den nog smakat bättre. Dessutom var den nog lite i kallaste laget.
Se'n gick vi till Pizzahut.