måndag 31 december 2007

Belgian strong ale

I går hade vi ölprovning här.Bärsen i fråga var:Holiday-booster jul'07från Sigtuna brygghus,Chouffe N'ice&Panil Enhanced.Den sistnämnda var en så kallad''gusher''skulle det visa sig.Dvs.När jag hade öppnat flaskan kom det omedelbart upp en massa skum. Även sedan man hällt upp flera glas fortsatte det att skumma. Samma sak hände mig i Brügge för en massa år sedan. Även då var det en 75:a. Både N'ice och Boostern hade en del arom av skumbanan, Boostern doftade och smakade även en hel del alkohol trots att det var det svagaste ölet. Inte så god i början när den var kall men den utvecklades på ett fint sätt vartefter den värmdes upp.
Panil var mycket ljusare än de övriga, något som även kändes i smaken. Kryddig och lite jästig. Ganska grumlig.
N'ice var kraftfull och smakrik från början till slut. Lite sötaktig, maltig och komplex, med många olika toner.
Alla tre var bra&det var väldigt jämt.Men ska man välja så:
Majsan's ranking:
1.Panil
2.Booster
3.N'ice
Min ranking:
1.N'ice
2.Panil
3.Booster

Relaterade länkar:
www.ratebeer.com/ShowStyle.asp?StyleID=13

torsdag 27 december 2007

Resor


Så var det tyvärr färdigrest för i år. Nio utlandsresor, till nio olika länder varav två nya (Slovakien&Irland) , med elva olika medresenärer. Dock bara i Europa.
Stad Skulle jag åka tillbaka? Bättre eller sämre än väntat?
Amsterdam: Japp! Mycket bättre
Bamberg: Tveksamt. Sämre
Brighton: Nej. Som väntat
Bryssel: Ja. Mycket bättre!
Dublin: Nope. Som väntat
Duisberg: Näe. Mycket bättre
Düsseldorf: Hell no. Något sämre
Göteborg: Hell yes. Bättre
Hamburg: When hell freeze over. Som väntat
Helsingfors:Ja! Som väntat
Kalmar: Bara om AIK spelar där. Något sämre
Liapaja: Det förtjänar inte ett svar. Sämre
London: Ja tack. Något bättre
Riga: Två gånger är en för mycket. Sämre
Stuttgart: Absolut. Lite bättre
Uppsala: Går Sirius upp? Sämre
Utrecht: Absolut inte. Mycket sämre
Vienna: När?! Som väntat.
Nya tag nästa år då FÖRHOPPNINGSVIS... USA skall hemsökas.

Detta var inlägg#100!Det ska firas med en flaska Santa's private reserve5'3%.Skål!

Öl i Dublin delIII-Owedansextravaganza


071223:Duschen fungerade denna morgon.Pengarna är nästan slut.De är dyrt här.Jag ska flyga hem i svinottan i morgon och vet inte om det går någon flygbuss så tidigt. Taxi verkar dyrt.

Denna afton var det pogueskonsert,något som jag skulle hämta biljetter till.Efter tre besvikelser och fyra bedrövelser hade jag inte fått ut mina biljetter. Tänkte gå och supa ner mig, men köpte istället ännu ett par böcker och åt lite. På lite bättre humör styrdes kosan västerut mot puben Bull & castle där vi hade varit ett par dagar tidigare.Där satt som jag trodde Chris&Merideth(amerikanerna)som vi hade träffat dagen innan.Dom skulle också på konserten och hade heller inga plåtar. Vi satt där några timmar och pratade om ''all things beer'', medan pintsen, flaskorna och maten slank ner.
Rebel lager från Franciscan well.En solid&välbrygd lager.Öns bästa?
Raging bull6%Scandinavian style winterbeer.En bärnstensfärgad lager.Skulle tippa på att en öldomare skulle klassificera den som en märzen.Helt ok,skulle nog ha serverats lite varmare.Se'n blev det flasköl:
Árainn mhór Ban.Ett bryggeri jag aldrig hört talas om.Ban var deras''gyllene ale''.Kommer inte ihåg så vansinnigt mycket,men den var säkerligen ok.
Macardles från Dundalk/Diageo.Mest hänt för Harp lager.Detta var dock en irländsk ale till typen,dock tunn/blaskig.Tråkig.
Goose island Honker's ale,nja,sådär.Den har en distinkt&väldigt speciell humlesmak.Köp deras fina IPA istället.
Árainn mhór Rua fick avsluta besöket.En helt ok''bärnstensfärgad ale''.Inte så spännande som flaskan vill göra den.
Jag tog så bussen för att träffa de övriga djuren utanför konsertlokalen.
Nu fanns det en skåpbil(typ)där man kunde hämta ut sina biljetter.Vi hade dock tid att gå över vägen till en pub för en fulöl.Inne på RDShall serverades bara Bud&Miller.Ölnördarna avstog...
Legendariske sångaren Shane McGowan var nästan omänskligt vrakig.Inga tänder så klart.Man hörde inte ens vilket språk han pratade mellan låtarna,än mindre vad han försökte sjunga.Skinhead O'Connor var gästartist också.Exotiskt.
Efter konserten gick vi in mot centrum.Där kom vi inte in på Porterhouse Central ty de skulle just stänga.Så det fick bli till att gå&sova.
Relaterade länkar:
www.thebeergeek.com/blog/?p=52
www.thebeergeek.com/TV/11/01.html

Öl i Dublin delII-Porterhouse

071222: "Frukosten" som ingick var en katastrof. Det fanns inte ens smör. Duscha som jag hade tänkt göra gick inte för det fanns bara kallt samt iskallt vatten.Även i handfatet.Vad är det för jävla u-land!?Om du ska till Dublin,bo inte på Barnacles.Istället gick jag ut i regnet för att försöka få tag på något att äta&hamnade på ett cafe,där jag nu sitter&skriver detta på min telefón.

Jag köpte ett par böcker,lämnade dòm på rummet&gïck till The porterhouse,Temble bar.Detta är en kedja som finns på tre platser runt om i Dublin,någon annanstans i Irland samt i London.Det har varit en bryggeripub,men det var tydligen länge se'n.Tio egna öl hade dom i allafall som skulle avverkas.Alla på fat varav en på cask.Medresenärerna dök så småningom upp&vi blev kvar där resten av kvällen.
TSB nämligen.En ganska alkoholsvag men tråkig bitter(3,7%)
Chiller,ljus lager som smakar makro.
Templebräu,se ovan.Bara att dom skriver att den är''cold filtered''borde vara ett varningstecken.Nämn ett öl som filtreras varmt.Marknadsföring a'la jättebryggerier.
Inne på denna pub rådde fotoförbud(!),något som jag självklart inte kunde bry mig om.
Plain Porter,näe,porter,men allt måste klaras av.
Porterhouse Red,klart sämre än Rusty som dracks dagen innan.
Hersbrucker,se övriga underjästa öl ovan.
Vienna Dark Lager,överraskande bra.Kanske inte helt stiltypisk,men jag är ingen öldomare.Bäst hittils.
Vi träffade även ett amerikanskt par som hade besökt över300bryggerier.Vi hade lite att prata om kan man säga.En ölsida hade dom också.Ett band underhöll&en uppvisning i owedansen hölls.
Wrasslers XXXX stout,ganska bra släng er i väggen Guinness.
Något så exotiskt som baskisk öl fanns även i Porterhouse's digra flasksortiment.
Pagoa Gorri,något slags lager i grön flaska.Därmed var den''skunked''.
I samma bryggeri's stout Zunbeltz doldes skunkigheten av den brända maltsmaken.Över förväntan faktiskt.
Porterhouse Oyster stout,lämnade inget bestående minne tydligen.
Kvällen's höjdare var huset's egen chokladstout Chocolate truffle stout.Som jag höll på att missa.''Kraftigt chokladig''som det heter i reklamen.Skulle vilja tests den sida vid sida med Young's DCS.
Till slut fick det bli Heineken4,3%,något som jag inte trodde bryggdes längre.Det var som den vanliga,med den gröna flaskan's skunkgaranti&allt.
God natt!

Relaterade länkar:
http://thebeERGEek.coM
www.porterhousebrewco.com/beers.html

tisdag 25 december 2007

Öl i Dublin delI-Våga vägra Guiness!

071221:Owe,Bröderna Elmik(samtliga!)samt undertecknad tog flyget från Nyköping till Den gröna ön,först&främst för att se på Pogues,men det även gick ett rykte om att det skulle finnas öl på denna ö. Ett rykte som var sant skulle det visa sig.
Solen strålade medan vi gick genom centrùm på väg till mitt vandrarhem.De övriga bodde på någon mindre centralt belägen pub.
Efter lite traditionsenligt ölinhandlande träffades jag&herr Elmik den yngre på en trevlig trevånings bryggeripub vid namn Meßrs Maguire.För övrigt det50:e bryggeriet jag besökt.Mycket god mat samt sex exotiska öl att avverka,varav fem brygda på plats.
Weiß,en medioker hefeweizen med någon bismak.
Haus,vet inte om det skulle föreställa en tysk pilsner.I så fall vill jag ha mer humle.
Rusty,den godaste''red''undertecknad konsumerat på länge.
"Jul-òl",har för mig att det var ett ganska kraftfullt&fylligt wieneröl.
Extra en betydligt fylligare stout än den där andra som flitigt konsumeras på denna ö.
De övriga resenärerna anslòt så småningom.
Erdinger Schneeweisse någon slags vinteröl från bayrarna.Inte i närheten av deras Festweiße som varmt rekomenderas.
Vi drog vidare till puben Bull&castle som låg en bit väster ut.Där fanns ett ganska rikligt ölutbud både på fat&flaska.T ex
Galway Hooker.Ett öl som har hypats av''APAentusiasten''Lasse.Mycket riktigt,en välhumlad&välsmakande APA.
De två sista ölen ska jag inte säga nå't om då smaklökarna var utmattade.De var dock Blarney från Franciscan well på fat samt en flaska Augustiner Edelstoff.
Relaterade länkar:
http://bullandcastle.ie/castle_index.html

lördag 15 december 2007

En kväll på söder

Jag&Marjut var&besudlade Akkurat med vår närvaro i går.Som vanligt var det en hel massa folk där. Lyckades dock slå mig fram till baren för att beställa en RCH Double header gyllene,maltig&lite fruktig.I like!
Ett av de numera traditionella bayerska gästfaten innehöll Erbschänk 1550 från Hartmann som var ett nytt bryggeri för mig.Som alltid var det i dessa gästfat högkvalitetiv tysk öl.En dunkel denna gång.Maltig&lite söt.Bra.
Elgoods Greyhound Strong Bitter gjorde en mycket god hamburgertallrik sällskap.
Fylligheten hos denna brygd skvallrade om att det var just en ESB&inte en vanlig bitter.Alkoholsmaken var ganska påtaglig för typen.Helt ok.
Vad är väl en julöl från Rogue?Dödtråkig&urtrist&...&...&alldeles underbar!Santas Private Reserve'06(fat)6%,mörkbrun till färgen.Smakar väldigt mycket valnöt,välbalanserad med rikliga givor av malt&humle.Kvällen's höjdare.All i want för christmas is RSPR!
Amerikansk flasköl har ju av tradition varit OTi's grej,men det senaste året har även Akkurat tagit in mer&mer.Tex Hop Sun från Southern Tier.Hade aldrig gissat att detta var ett veteöl.Kände bara vad jag trodde var chinook,vilket i själva verket visade sig vara centennial.Så fel man kan ha.Man har mycket kvar att lära tydligen.En intressant öl,men inget för mig.
Purple Haze från för mig okända lousianabryggarna Abita.En veteöl smaksatt med hallon.Något som på pappret kan vara precis hur bra&hur dåligt som helst.Kommer bara ihåg att den inte var något vidare.
Two Hearted Ale från Bell's är något som det brukar tjatas ganska friskt om på amerikanska ölpodcasts.Även känd som Two hearted IPA.Som väntat en humlebomb på7%.Överskattad,men bra.Kan vara värd att prova igen spik-nykter.
Av någon anledning lämnade vi Akkurat&gick upp till OTw där vi stannade till dom stängde.Vi delade på några öl:
King Dark lager från Kanada var en bra dunkel,i klass med tidigare nämda tyska brygd.Hartmann kanske strået vassare tack vare att den serverades på fat.Skulle ha varit kul att testa dem sida vid sida.
Ocean Julöl fanns på cask.Visste ej att de hade ett julöl.Ett av sveriges bästa julöl.Komplex maltig smak med chokladtoner mm.En ganska diskret humleprofil som är brukligt för stilen.Jag har inte druckit deras IPA ännu men det här var lätt deras bästa bira hittills.
RCH Firebox var ännu en cask som avverkades innan vi åkte hem.Minns dock inget av den.

fredag 7 december 2007

Öl i Björkhagen


071201:Så var det åter igen dags för året's upplaga av Hembryggarna's vinterölsträff. Liksom för några år sedan i Björkhagen av alla ställen. Lappmicke som skulle med hade aldrig tidigare besökt en riktig öltillställning förr så det var lite PRAOvarning. Han envisades med att vi skulle dricka öl hos mig innan.
Vi delade på två öl;Stiftsbräu Schankbier(4,2%)från Zwettl i Österrike.En väldigt tråkig och blaskig ljus lager. Jag tror att schankbier är tyska för mellanöl. Samt Nils Oscar Trippel. Vilket skämt. Antagligen deras sämsta brygd hittills. Uppryckning!
Slutligen begav vi oss till Gullmars' för färd till Björkhagen medelst tunnelbana.Lokalen var densamma som hade används vid en vinterölsträff några år tidigare.Som vanligt fanns mycket interessant att prova när bryggarna försöker överträffa varandra i orginalitet och nyskapande. Också som vanligt vid vinterölsträffarna var det en kryddad&en okryddad klass.
Jag hann prova alla27sorterna medan''PRAOn''kände sig lite dålig.Därmed gick vi innan prisutdelningen som dröjde.Pristagarna presenteras nedan(tack till www.shbf.se):

Okryddad vinteröl
1 Starosmit Jesper Schmid 97poäng
2 Släggskaft Anders Ekström&Fredrik Setterberg64poäng
3 Starbo Wintergewitter Niklas Stenlås 63poäng
Starosmit var bra,men stod sig inte i den hårda konkurransen om mina röster.Hur gör man då för att tillfredställa mig?Brygg bara en rökdubbelbock som herr Stenlås gjorde. Fantastisk.
Släggskaft var också otroligt bra.Liksom öl#13eller14.Skrev inte upp vad dom hette...
kryddad vinteröl
1 Puttes imperial chocolate porter Putte Lekberg 105poäng
2 St:Juligen Charles Cassino 86poäng
3 Tomtefars julporter Jesper Schmidt 78poäng
I den okryddade klassen var konkurensen om min gunst inte like mördande.Solklar vinnare var dock Puttes imperial chocolate porter.Underbar.
&dagen's mest underskattade öl Stjärnklart fick även en röst.Samt den godaste gotlandsdricka jag druckit(av två);Absolut Gotland.
Relaterade länkar:
www.shbf.se/Evenemang/v07s.php

söndag 2 december 2007

Dårhus


I förrgår var vi&hämtade nycklarna till nya lägenheten.Se'n åkte vi till stan för att gå på bio(Elisabeth).På väg dit var Majsan tvungen att gå på muggen.Som tur var fanns Hörnan i närheten. Där pågick en julölsfestival. För detta ändamål hade man tagit fram en speciell ölmeny som i detta ställe's tradition (?) inte stämde. Den nya (jag har inte sett henne förr i allafall) tjejen i baren verkade inte ha någon koll.När jag beställde Liefmans Glühkriek6%som stog i kylskåpet bakom henne sa hon att den inte fanns...Jag påpekade dock detta.
Den var som svag glögg fast kall och med kolsyra. Mycket godare än det låter.
Efter filmen skulle Majsan till Uppsala&jag till Brandbergen.På Centralen träffade jag på Marjut av alla människor,som jag inte träffat på länge.Vi snackade lite&gick sedan till Bishop arms på Vasagatan för att ta några öl.Oppigård's Stout till att börja med som får sägas vara ok.
Därefter kommer chocken.Nögle ö Bitter,jättebra på alla sätt&vis.Nordens bästa bryggeri?Men120:-för en halvliter mellanöl?!Sinnessjukt.
Vi lät oss dock inte avskräckas Explorer är en relativt ny kreation från suffolkbryggeriet Adnams.Den var ingenting jämfört med Nögle ön.Det stog på flaskan att chinook&columbus hade används.Min lekmannaåsikt är att man skulle ha haft större andel columbus än som är fallet.Vi ledsnade till slut på galenskapen&gick till Max vägg i vägg.
Efter maten åkte vi ner till söder&OTs.Millstreet Original organic lager beställdes in.Har aldrig hört talas om bryggeriet i fråga.En rekordliten flaska beställdes in222ml närmare bestämt.Väldigt ljus&i genomskinlig flaska får ju en att ana oråd.Millstreet's logga är förvirrande lik Miller's.Konstigt att dom inte har blivit stämda.Smaken är klassiskt amerikansk blaskig&skunkig.Millstreet är dock beläget i Toronto.
Mer kanadensiskt i form av Alleykat Herbstweizen.Trodde det var en hefeweizen tills jag hällde upp.Kristall.Mörker.
Vi delade på en flaska Propeller Porter som Marjut uppstattade mer än mig(gratis är gott?).Men jag&porter har ju aldrig gått särskilt bra ihop.Kvällen fick avslutas med amerikanskt.Harpoon Kellerbier.Kommer bara ihåg att den var ganska god.Vet inte om jag har druckit kellerbier i år.Har nog glömt hur det ska smaka.Se'n fick det vara nog.

Öl i Wien delIV-Slovakien

071126:Hemresedagen.Flygbussen till Bratislava skulle gå13:30,så det fanns lite tid att besöka någon krog innan dess.
Jag hittade en restaurang som hade''Kaiser''som huvudleverantör.Det enda fatöl som fanns var efter att ha konsulterat Rate beer;Kaiser premium,en tråkig makropilsner.På flaska fanns dock något mer interessant;Kaiser Doppelmalz.En ganska söt&frukig dunkel.Inte speciellt god.
Stället som jag var på vär till hade ännu ej öppnat,men så snubblade jag över en mycket bra&trevlig bar på Judenplatz där personalen kunde sin öl.Bieradies.Massor av exotiska kranar,dock endast från två bryggerier.Villacher Dunkel4,9%som smakade betydligt bättre än Kaisern.
Glockner pils4,9%som jag har för mig var ganska bra.
Sista ölen i Österrike för denna gång skulle bli Villacher Zwickl.Som såg mer lovande ut än vad den var.
På tunnelbanan på väg till Erdberg var det biljettrazzia och biljettlös som man var blev man 70 euro fattigare. Är man med i leken får man leken tåla.
Jag&Tony tog så äntligen bussen till Slovakien&flygplatsen sär den fanns en del exotiska brygder.Fyra stycken närmare bestämt.Efter som planet lyfte först när det skulle landat fanns det gott om tid att ta del av dessa.
Alla fyra var(in)hemska tjeckiska pilsner:Saris,Topvar10%,TopvarPremium12%&Zlaty bazant,känd i USA som Golden pheasant.Bara tråkigt.Skönt att komma hem till slut.